Προτομή Καραϊσκάκη

Ακούστε το κείμενο που ακολουθεί!

Αφήγηση: Ελένη Νασιάκου


Προτομή του ήρωα της επανάστασης του 1821, Γεωργίου Καραϊσκάκηέργο του Αθηναίου γλύπτη, Ν. Γεωργαντή (1883-1947). Ο Γ. Καραϊσκάκης παριστάνεται ήρεμος και στοχαστικός, με τα μεγάλα εκφραστικά του μάτια να ατενίζουν μπροστά. Φοράει πουκάμισο με κεντήματα, γιλέκο με ανάγλυφο λουλουδάτο μοτίβο, φέσι με μακριά φούντα, ενώ στο στέρνο έχει ζωσμένα τα κουμπούρια και τα σπαθιά του. 

Τα μακριά μαλλιά του πέφτουν στους ώμους και η αγέρωχη μορφή του χαρακτηρίζεται από τεράστια καμπυλωτά και περιποιημένα μουστάκια που εξέχουν έντονα από το περίγραμμα του προσώπου του. Η προτομή είναι στημένη σε μια αρκετά ψηλή πυραμιδοειδή βάση, χτισμένη από ακανόνιστες πέτρες και βρίσκεται μέσα σε παρτέρι, κατασκευασμένο με τον ίδιο τρόπο. Η κατασκευή και τοποθέτησή της πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία του μητροπολίτη Ιεζεκιήλ το Σεπτέμβριο του 1936.

Ο Γ. Καραϊσκάκης, υπασπιστής του Αλή πασά, αργότερα αρχηγός του αρματολικίου των Αγράφων και στρατάρχης της Ρούμελης, γεννήθηκε στο Μαυρομμάτι Καρδίτσας το 1780 και σκοτώθηκε στη μάχη του Φαλήρου το 1827. Υπήρξε μια από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του αγώνα της ανεξαρτησίας.

Ήξερες ότι …

  • παρόμοια προτομή του ίδιου ήρωα, καμωμένη από τον ίδιο γλύπτη τοποθετήθηκε το 1930 στην πλατεία της Αράχοβας;
  • ο Γεωργαντής ήταν προσωπικός φίλος του Ιεζεκιήλ και την εποχή που κατασκεύασε την προτομή ήταν πρόεδρος του σωματείου των Ελλήνων γλυπτών;

Αξίζει να επισκεφτείς

  • Το Μουσείο Πόλης, όπου εκτίθεται μετάλλιο με την κεφαλή του Καραϊσκάκη, το οποίο κυκλοφόρησε το 1927, με τη συμπλήρωση 100 ετών από τη μάχη του Φαλήρου, όπου σκοτώθηκε ο εικονιζόμενος.
  • Τη σπηλιά Καραϊσκάκη, κοντά στο μοναστήρι που φέρει επίσης το όνομά του, στη γενέτειρά του, το Μαυρομμάτι.

Ιστορικές πηγές – ντοκουμέντα.

Η οδός Καραϊσκάκη, με την προτομή του Καραϊσκάκη μέσα στην τσιμεντένια της περίφραξη, στα τέλη της δεκαετίας του 1940. Στο πίσω μέρος, μπροστά στην οικία Ταλιαδούρου (διακρίνεται η γωνία του κτηρίου και ο κήπος) σταματημένο λεωφορείο του ΚΤΕΛ που εκτελούσε το δρομολόγιο Καρδίτσα-Κουτσαρί, όπως φαίνεται στην επιγραφή. Δίπλα στην οικία Ταλιαδούρου το κτήριο του ΚΤΕΛ, το οποίο συνέχισε να στεγάζεται εκεί ως τα μέσα της δεκαετίας του 1980 φωτογραφία-Στουρνάρα, Αρχείο Π. Κομπορόζου.
Η προτομή μέσα σε κομψό παρτέρι με σιδερένια κιγκλιδώματα, στα μέσα της δεκαετίας του 1950. Πίσω διακρίνεται ο κατάφυτος κήπος της οικίας Ταλιαδούρου, η οποία κατεδαφίστηκε για να κατασκευαστεί το εμπορικό κέντρο, στα τέλη της δεκαετίας του 1980 φωτογραφία-Αλεξίου, Μουσείο Πόλης).
Κείμενα: Φωτεινή Λέκκα – Δημιουργία: Μιχαήλ Παπαντώνης
Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή 4.0  (CC-BY-NC-SA)