Πέτρινο κτίριο

Ακούστε το κείμενο που ακολουθεί!

Αφήγηση: Ελένη Νασιάκου.


Το λιθόκτιστο διώροφο μέγαρο της Εθνικής Τράπεζας βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Καραϊσκάκη, Υψηλάντου και Μεγάλου Αλεξάνδρου. Κτίστηκε το 1910 από πυρσογιαννίτες τεχνίτες και αποτελεί δείγμα της εξαιρετικής τέχνης των ηπειρωτών μαστόρων. Η τοιχοποιία είναι ιδιαίτερα επιμελημένη και αποτελείται από λαξευτούς ορθογωνικούς λίθους στις παραστάδες και στις γωνίες και εξαγωνικούς στα ενδιάμεσα τμήματα. Στη βάση του κτηρίου οι λίθοι είναι καμπύλα επεξεργασμένοι και σχηματίζουν οριζόντιες λωρίδες. Τα μπαλκόνια είναι κατασκευασμένα από ολόσωμα τμήματα μαρμάρου με περίτεχνη επεξεργασία, όπως και τα σιδερένια κιγκλιδώματα. Το κτήριο είναι από τα αξιολογότερα δείγματα της αρχιτεκτονικής αυτής της περιόδου στην Καρδίτσα και διατηρείται σε άριστη κατάσταση. Συνδυάζει τη λιτότητα της πέτρας με τη νεοκλασική μεγαλοπρέπεια.

Το ισόγειο, με την ευρύχωρη κεντρική σάλα, χρησίμευε ως χώρος τραπεζικών συναλλαγών και ο όροφος ως κατοικία του διευθυντή, με ξεχωριστή είσοδο. Το υποκατάστημα της ΕΤΕ στην Καρδίτσα, το οποίο βρισκόταν ανέκαθεν στην ίδια θέση,  ήταν γ’ τάξης και ιδρύθηκε στις 28 Μαρτίου 1898, δύο μήνες πριν την οριστική αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, τα οποία είχαν καταλάβει την πόλη μετά.

Το κτήριο διατήρησε τη λειτουργία του, ως υποκατάστημα της ΕΤΕ και μετά την κατασκευή του κεντρικού καταστήματος στην πλατεία.

Ήξερες ότι …

  • το υποκατάστημα της ΕΤΕ στην Καρδίτσα βρισκόταν ανέκαθεν στην ίδια θέση και ιδρύθηκε το 1898, δύο μήνες πριν την οριστική αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων που κατέλαβαν τη Θεσσαλία με τον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897;
  • το οικόπεδο ανήκε στον δικηγόρο και πολιτικό Κίμωνα Βελλίνη;

Αξίζει να επισκεφτείς

  • ορισμένα ακόμα χαρακτηριστικά δείγματα αρχιτεκτονικής ηπειρωτών μαστόρων, όπως την οικία Αναγνώστου, στην οδό Ιεζεκιήλ 32 (1952), η οικία Σπύρου, στη διασταύρωση Καποδιστρίου & Καμινάδων (1950) κά.

Ιστορικές πηγές – ντοκουμέντα.

Το κτήριο της ΕΤΕ προπολεμικά (αρχείο Αριστομένη Καλυβιώτη).
Κείμενα: Φωτεινή Λέκκα – Δημιουργία: Μιχαήλ Παπαντώνης
Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή 4.0  (CC-BY-NC-SA)