Παυσίλυπο

Το πάρκο ‘‘Παυσίλυπο‘‘ δημιουργήθηκε το 1901 επί δημαρχίας Στέργιου Λάππα και θεωρούνταν το ‘‘Ζάππειο‘‘ της Καρδίτσας. Αρχικά είχε έκταση 165 στρεμμάτων και κάλυπτε ολόκληρη την έκταση που σήμερα καταλαμβάνουν το 3ο Δημοτικό Σχολείο, το Ληξιαρχείο και η πλατεία Πλαστήρα. Στην πλατεία Πλαστήρα υπήρχε ανθόκηπος και περίπτερο με χαρακτηριστικά ξυλόγλυπτα γείσα και δύο κιόσκια για τους θαμώνες. Στο χώρο αυτό εμφανιζόταν η Φιλαρμονική της πόλης και πραγματοποιούνταν κινηματογραφικές προβολές, θεατρικές παραστάσεις, κοντσέρτα αλλά και οι γιορτές των ‘‘Ανθεστηρίων‘‘ ως τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο.

Στην άλλη πλευρά του πεζοδρόμου υπήρχαν μόνο δέντρα και διάδρομοι για περίπατο. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1950 το Παυσίλυπο απέκτησε στο τμήμα αυτό σύγχρονο αναψυκτήριο, έργο του γνωστού αρχιτέκτονα Βασιλείου Κασσάνδρα (1904-1973), μετέπειτα καθηγητή του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου.

Η εκσυγχρονισμένη εικόνα που αντικρίζουμε σήμερα οφείλεται στηνανάπλασή του, στη δεκαετία του ’90, που βασίστηκε σε μελέτη βραβευμένη σε πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.

Ήξερες ότι …

  • στο Μεσοπόλεμο το Παυσίλυπο γνώρισε τη μεγαλύτερη ακμή του, αποκτώντας πολλές και σπάνιες ποικιλίες λουλουδιών, λιμνούλες με ψάρια, ζωολογικό κήπο, παιδική χαρά και σιντριβάνια σχεδιασμένα από τον Γιόχαν Ρωμανό, ο οποίος είχε σπουδάσει διακοσμητική στο Παρίσι;
  • το σημερινό κτήριο του Ληξιαρχείου κτίστηκε το 1940 για να στεγάσει το πολυϊατρείο και μετά το σεισμό του 1954 στέγασε προσωρινά το δημαρχείο;

Τι άλλο σχετικό μπορείς να επισκεφτείς στην πόλη;

  • Παράλληλα με το Παυσίλυπο, η Καρδίτσα στις αρχές του 20ουαιώνα απέκτησε και δίκτυο ύδρευσης, καινοτομίες και τα δύο σε θεσσαλικό επίπεδο. Μια από τις βρύσες αυτού του δικτύου σώζεται ακόμη στον κεντρικό πεζόδρομο!

Τι κοινό έχει το Παυσίλυπο και το Μέγαρο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού στην Αθήνα;

Τόσο το αναψυκτήριο του Παυσιλύπου όσο και το γνωστό μέγαρο, στο οικοδομικό τετράγωνο Σταδίου-Αμερικής-Πανεπιστημίου-Βουκουρεστίου κατασκευάστηκαν με σχέδια του ίδιου αρχιτέκτονα.