Η Μάνα

Μπρούτζινο άγαλμα σε υπερφυσικό μέγεθος με τίτλο «Η Μάνα μου», αντίγραφο από τη συλλογή της Βουλής των Ελλήνων. Παριστάνει γυναίκα του μόχθου, με φτωχικά, αγροτικά ρούχα και μαντήλι στο κεφάλι. Το πρωτότυπο φιλοτεχνήθηκε από τον γνωστό γλύπτη Χρήστο Καπράλο (1909-1993) με μοντέλο τη μητέρα του, στην περίοδο της Κατοχής, όταν ο καλλιτέχνης είχε αποσυρθεί στο χωριό του, το Παναιτώλιο Αγρινίου.

Όρθια με το δεξί χέρι να κρατά το φουστάνι της, το αριστερό στο μάγουλό της, τα μάτια να κοιτάζουν χαμηλά, το βλέμμα της σε βαθιά περισυλλογή, η Μητέρα του γλύπτη, ακόμη κι αν δεν κατάγεται «ίσα από την Αθηνά την ακουμπισμένη στο κοντάρι της Ακρόπολης», όπως έγραψε ο Ι. Μ. Παναγιωτόπουλος,  θυμίζει στο πνεύμα και στον ιδεαλισμό γλυπτά της αρχαιότητας.

Ήξερες ότι …

  • ο Χρήστος Καπράλος σπούδασε στο Παρίσι, ήταν της γενιάς του Γιάννη Τσαρούχη, του Γιάννη Μόραλη και του Οδυσσέα Ελύτη, και συνδέθηκε στενά με τον ποιητή Άγγελο Σικελιανό και τον ζωγράφο Γιώργο Μπουζιάνη;
  • Το άγαλμα της «Μάνας» συντηρήθηκε από συμβασιούχους και εθελοντές του Μουσείου Πόλης του Δήμου Καρδίτσας την άνοιξη του 2018;

Τι άλλο σχετικό με τον Καπράλο αξίζει να επισκεφτείς;

  • Το σπίτι του στην Αίγινα, το οποίο λειτουργεί ως παράτημα της Εθνικής Πινακοθήκης. Στην αυλή του μια πανομοιότυπη «Μάνα» αγναντεύει το πέλαγος.
  • Το περιστύλιο της Βουλής των Ελλήνων που φιλοξενεί τη ζωφόρο «Μνημείο της Μάχης της Πίνδου», μια μνημειακή σύνθεση με περισσότερες από 100 ανθρώπινες μορφές, μήκους 40 μέτρων.

Τι έγραψαν για τη «Μάνα» του Χρήστου Καπράλου…

  • ο ποιητής Άγγελος Σικελιανός

η επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης Άρτεμης Ζερβού.