Άρνη

Ακούστε το κείμενο που ακολουθεί!

Αφήγηση: Ελένη Νασιάκου.


Το μέγαρο της «Άρνης» βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Καραϊσκάκη και Μπλατσούκα και αποτελεί μοναδικό δείγμα αρχιτεκτονικής σε ρυθμό ροκοκό στη Θεσσαλία. Οι όψεις είναι πλούσια διακοσμημένες με γύψινα φυτικά μοτίβα και οργανώνονται με παραστάδες (ορθογώνιας διατομής κολώνες) που εναλλάσσονται με πυκνά ψηλά ανοίγματα, τοξωτά στον α’ όροφο και στις δύο εισόδους. Ξεχωρίζουν οι πλούσια διακοσμημένοι φεγγίτες και τα φουρούσια  που στηρίζουν τα μπαλκόνια με τα περίτεχνα σφυρήλατα κιγλιδώματα. Τα επιχρίσματα του ισογείου διαμορφώνονται με οριζόντιες ραβδώσεις, που θυμίζουν έντονα επιβλητική λιθοδομή. Το χαρακτηριστικότερο αρχιτεκτονικό στοιχείο της «Άρνης» ήταν ο κομψός γωνιακός τρούλος, ο οποίος κατέρρευσε στους σεισμούς του 1954 και δεν αποκαταστάθηκε ποτέ στην αρχική του μορφή.

Kτίστηκε το 1921 από τον πολιτικό και επιχειρηματία, Κωνσταντίνο Τερτίπη (1865-1924) για να στεγάσει πολυτελές ξενοδοχείο στους δύο ορόφους και αίθουσα θεάτρου-κινηματογράφου, δεξιώσεων και καφεζυθοπωλείο στο ισόγειο. Η Άρνη γνώρισε μεγάλες δόξες και μετά τον θάνατο του Τερτίπη το 1925, όταν την εκμετάλλευσή της ανέλαβε η μετοχική εταιρεία Παπατζιμόπουλου-Καλαντζή-Κρητικού. Ως τα τέλη της δεκαετίας του ’40, το γωνιακό καφενείο της «Άρνης», εκτός από διανοούμενους και καλλιτέχνες, φιλοξενούσε προπλάσματα γλυπτών και σχέδια έργων ζωγραφικής, τα οποία εκτίθονταν στην κρίση του κοινού πριν πάρουν τη θέση τους σε δημόσιους χώρους της πόλης.

Ανακαινίστηκε τo2005, από τον Καρδιτσιώτη επιχειρηματία, Απ. Αλεξόπουλο, για να μετατραπεί σε ξενοδοχείο α’ κατηγορίας, αποτελώντας περιουσία του «Ιδρύματος Υποτροφιών Απ. Αλεξόπουλος».

Ήξερες ότι …

  • ο Κ. Τερτίπης ονόμασε το κτήριο «Άρνη» προς τιμήν του αδερφού του, Δημητρίου, ο οποίος το 1878 έδωσε νικηφόρα μάχη κατά των Τούρκων στην περιοχή της προϊστορικής «Άρνης», στον σημερινό Πύργο Κιερίου;
  • το 1943, το κτήριο επιτάχθηκε από τις δυνάμεις κατοχής και αμέσως μετά από τις αντιστασιακές οργανώσεις;

Αξίζει να προσέξεις

  • την προέκταση της «Άρνης» προς το εμπορικό κέντρο, η οποία σήμερα στεγάζει καταστήματα στο ισόγειο. Κτίστηκε το 1925 για να στεγάσει «αίθουσα ντάσιγκ», αποκλειστικά για χορευτικές συγκεντρώσεις στο ισόγειο και χαρτοπαικτική λέσχη στον όροφο, σύμφωνα με τα ήθη διασκέδασης του Μεσοπολέμου.

Αξίζει να επισκεφτείς επίσης

το Μουσείο Πόλης, όπου εκτίθεται δίσκος σερβιρίσματος από κασσίτερο με την εγχάρακτη επιγραφή «Άρνη», από το καφενείο που λειτουργούσε στο ισόγειο του μεγάρου.


Ιστορικές πηγές – ντοκουμέντα.

Μια διαφήμιση της εταιρείας που ανέλαβε την εκμετάλλευση του μεγάρου το 1925.
Η Άρνη σε καρτ ποστάλ της δεκαετίας του 1920, του Στέφανου Στουρνάρα.
Θαμώνες στο καφενείο της Άρνης στη δεκαετία του 1930 (συλλογή Ναυσ. Σακελλαρίου, Μουσείο Πόλης).
Η οδός Λαρίσης (σημερινός κεντρικός πεζόδρομος) με φόντο την  Άρνη στη δεκαετία του 1930.
Δίσκος σερβιρίσματος από το καφενείο της Άρνης, της δεκαετίας του 1920 (συλλογή Παπαθανασίου, Μουσείο Πόλης).
Κείμενα: Φωτεινή Λέκκα – Δημιουργία: Μιχαήλ Παπαντώνης
Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή 4.0  (CC-BY-NC-SA)