Οθωμανικά λίθινα

Εντοπίστηκαν επιφανειακά σε οικόπεδα της πόλης και κατοχυρώθηκαν με τη συγκατάθεση της 19ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Τρικάλων.

Χρησιδάνεια ή παραχωρημένα αντικείμενα

Η ποικίλη ειδολογικά και θεματολογικά αυτή κατηγορία περιλαμβάνει αντικείμενα, τα οποία παραχωρήθηκαν επίσημα από φορείς δημόσιους ή ιδιωτικούς ή και φυσικά πρόσωπα, προκειμένου να καλυφθούν ως επί το πλείστον μουσειογραφικές ανάγκες της μόνιμης έκθεσης. Στη συγκεκριμένη συλλογή ανήκουν ένας αρχαίος σπόνδυλος σε δεύτερη χρήση (παραχώρηση ΛΔ’ ΕΠΚΑ Καρδίτσας), ένα βυζαντινό νόμισμα (παραχώρηση 7η ΕΒΑ Λάρισας), μία εικόνα από τα μέσα του 19ου αιώνα (παραχώρηση Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής Καμινάδων), ένας πολυέλαιος-βόμβα του 1941 (παραχώρηση Ι.Ν. Αγίων Κων/νου και Ελένης), ένα φυλαχτό από τον 19ο αι. και άλλα δύο αντικείμενα καθημερινής χρήσης από τις αρχές του 20ου αι. (χρησιδάνεια Μουσείου Πορτίτσας), μία καρποδόχη της δεκαετίας του 1880 (χρησιδάνειο Μίλτου & Βέρας Μπάτζιου), ιδιωτικά έγγραφα του 18ου και 19ου αι. που αφορούν το Σμόκοβο (χρησιδάνειο Θεμ. & Δημ. Σκονδρογιάννη) κά.

Ιστορική και Λαογραφική συλλογή

πρόκειται για την πολυπληθέστερη και αντιπροσωπευτικότερη συλλογή του μουσείου. Περιλαμβάνει αντικείμενα κάθε είδους, όπως ιστορικά κειμήλια, αντικείμενα καθημερινής χρήσης (οικιακά ή προσωπικά), αστικές και παραδοσιακές φορεσιές και εξαρτήματα ένδυσης, νομίσματα, οικιακά σκεύη, έπιπλα, υφαντά, κεντήματα, αγροτικά και οικοτεχνικά εργαλεία, επαγγελματικό και βιομηχανικό εξοπλισμό κ.ά. Σημαντικό κομμάτι της είναι οι φωτογραφίες (περίπου 1.300), οι οποίες φυλάσσονται σε ειδικές αρχειακές θήκες και ντοσιέ και είναι ταξινομημένες θεματικά. Η παλαιότερη χρονολογείται στα 1894 και οι νεότερες στη δεκαετία του ‘70. Καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων από τον δημόσιο χώρο (αρχιτεκτονική, κοινωνία, εκπαίδευση, ψυχαγωγία, πολιτική, οικονομία κά.) καθώς και την ιδιωτική ζωή των Καρδιτσιωτών). ) Προέρχονται από την πόλη της Καρδίτσας και την περιοχή της Καρδίτσας και χρονολογούνται στον 19o και στον 20ο αιώνα. Σημαντικό κομμάτι της είναι η δωρεά 1.600 περίπου αντικειμένων από την Κτηματική Υπηρεσία. Πρόκειται για ένα σπάνιο μουσειακό σύνολο, το οποίο προέρχεται εξ ολοκλήρου από υπό κατεδάφιση οικία του 19ου αι. στη συνοικία του «Βλαχομαχαλά».

Συλλογή Ν. Πλαστήρα (Καρδίτσα 1881- Αθήνα 1953): υπήρξε από τις πρώτες που ενσωματώθηκαν εκθεσιακά στο νέο μουσείο. Παραχωρήθηκε στο Δήμο Καρδίτσας το 1971 από την αδερφή του, κ. Αγγελική Μπουμπάρα, απόφαση που απηχούσε προσωπική επιθυμία του. Σύμφωνα με το βιβλίο αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου του 1954: «…προς απόδοσιν τιμής εις το εκλιπόν μέγα τέκνον της πόλεώς μας στρατηγόν Πλαστήραν εγένετο προμήθεια κρυσταλλίνης βιτρίνας εγκατασταθείσης εν τη αιθούση του δημοτικού συμβουλίου εις ην θα τοποθετηθούν διάφορα αντικείμενα κειμήλια του εκλιπόντος ως και η ταριχευθείσα καρδία αυτού…». Το υλικό της περιλαμβάνει προσωπικά αντικείμενα, στρατιωτικές στολές και παράσημα, δώρα προς τον αρχηγό της επανάστασης του 1922 και τον πρωθυπουργό Ν. Πλαστήρα, έγγραφα και φωτογραφίες κά. Ιδιαίτερη συναισθητική αξία για την πόλη έχει η προσφορά της καρδιάς του στη γενέτειρά του, η οποία αποτελεί αυτόνομη ενότητα του νέου μουσείου. Εκτίθεται σε ένα πρωτότυπο ερμηνευτικό πλαίσιο, με τη βοήθεια σύγχρονων τεχνολογικών και εικαστικών μέσων.

Συλλογή Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ

Υπήρξε από τα πρώτα αποκτήματα του Λαογραφικού Μουσείου μαζί με τη συλλογή του Ν. Πλαστήρα. Ο μακαριστός Σεραφείμ (κατά κόσμον Βησσαρίων Τίκας) χειροτονήθηκε διάκονος το 1938, μητροπολίτης Άρτας το 1949 και μητροπολίτης Ιωαννίνων το 1958. Στο διάστημα από το 1974 ως το θάνατό του, το 1998, διετέλεσε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος. Το 1987 δώρισε στο μουσείο την αρχιερατική του στολή από την εποχή που ήταν μητροπολίτης Ιωαννίνων.

Αρτεσιανό Καρδίτσας 1913- Αθήνα 1998