Κτίρια Μουσείου

 

Κτίριο Λ. & Ν. Σακελλαρίου

Το τριώροφο κτήριο, εμβαδού μόλις 300 τ.μ., μετά την πρόσφατη ανακαίνιση και αναδιοργάνωση (2003-2006), διαθέτει αίθουσες για μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις, εργαστήριο συντήρησης, βιβλιοθήκη-αναγνωστήριο και θάλαμο ψηφιακής επεξεργασίας ήχου και εικόνας. Στο ισόγειο εκτός από την υποδοχή-ενημέρωση των επισκεπτών, το πωλητήριο και τη «μικρή βιβλιοθήκη» (Η/Υ για πρόσβαση στο ίντερνετ, υποδομή ανάγνωσης μικροφωτογραφημένων εφημερίδων, τοπικές ιστορικές εκδόσεις) φιλοξενούνται εκδηλώσεις για περιορισμένο κοινό, σεμινάρια και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Σύντομα προβλέπεται η ενίσχυση του μουσείου με οπτικοακουστικό σύστημα ξενάγησης και εντευκτήριο στην ταράτσα.

Ο χώρος λόγω του επιτελικού ρόλου του και της θέσης του στο κέντρο της πόλης έχει σχεδιαστεί να λειτουργήσει ως πυρήνας του δικτύου αναλαμβάνοντας:

  1. το σχεδιασμό, τη μουσειολογική επιμέλεια και την επιστημονική υποστήριξη των υπόλοιπων κόμβων του δικτύου,
  2. την ευθύνη χάραξης κοινής στρατηγικής και του συντονισμού δράσης και λειτουργίας τους, και
  3. την παροχή υπηρεσιών προσανατολισμού και ενημέρωσης των επισκεπτών της πόλης και του νομού.

 

Αντλιοστάσιο Παπαράντζας

Με πρωτοβουλία της ΔΕΥΑΚ το παλιό αντλιοστάσιο του Δήμου Καρδίτσας, στο άλσος της Παπαράντζας, μετατράπηκε το 2005 με την επιστημονική ευθύνη του μουσείου της πόλης, σε μουσειακό χώρο με θέμα την ιστορία της ύδρευσης της Καρδίτσας.

Στη μεγάλη αίθουσα εκτίθεται στην αρχική του μορφή μηχανολογικός εξοπλισμός τριών τεχνολογικών φάσεων και δείγματα από την τεχνολογία του δικτύου ύδρευσης μαζί με πλούσιο εποπτικό υλικό από κείμενα, φωτογραφίες, χάρτες, σχεδιαγράμματα, έγγραφα και εφημερίδες αναφορικά με την εξέλιξη του δικτύου από την Τουρκοκρατία μέχρι το 1972 που η πόλη άρχισε να υδρεύεται πλέον από την τεχνητή λίμνη «Ν. Πλαστήρα».

Ο μικρότερος εκθεσιακός χώρος είναι αφιερωμένος στη σύγχρονη ιστορία της ύδρευσης της πόλης, από την ίδρυση της ΔΕΥΑΚ, το 1980, ως σήμερα καθώς και σε ζητήματα που άπτονται της τεχνολογίας της ύδρευσης και της διαχείρισης του νερού κυρίως για μαθητές, όπως η διαδρομή του νερού από τη γεώτρηση μέχρι τα σπίτια, ο βιολογικός καθαρισμός των λυμάτων, η υπόγεια υποδομή των σύγχρονων πόλεων και η οικολογική διάσταση του θέματος.

 

Αποθήκες Καρδιτσομαγούλας

Στα άμεσα σχέδιά του μουσείου είναι η δημιουργία σύγχρονης αποθήκης- εργαστηρίου συντήρησης στον χώρο των παλιών αποθηκών της ΕΓΣΚ Καρδιτσομαγούλας, ο οποίος έχει εξαγοραστεί από το Δήμο Καρδίτσας ειδικά γι’ αυτό το σκοπό. Ο χώρος δεν θα λειτουργεί ως μια στατική αποθήκη, αλλά θα είναι επισκέψιμος, καθώς στα 500 τ.μ. θα μπορούν να εκτίθενται μόνιμα αγροτικά και οικοτεχνικά εργαλεία, βιομηχανικός εξοπλισμός και γενικότερα τεκμήρια από τον κόσμο της εργασίας, προσελκύοντας το ενδιαφέρον των μαθητών & σπουδαστών του νομού.